De problemen komen zowel voor bij mannen als vrouwen en zijn in alle leeftijdscategorieën mogelijk. De mate van ernst kan variëren van bijna niet te controleren aandrang met dreigend verlies, verlies van kleine beetjes ongemerkt of het helemaal niet kunnen beheersen van de aandrang. Ook het niet kunnen beheersen van windjes is een vorm van incontinentie met een forse impact op het dagelijks leven.
Het niet kunnen ophouden van ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Bij sommige mensen is het een gevolg van een darmoperatie of van bijvoorbeeld een ingreep aan aambeien. Bij anderen is het verlies het gevolg van chronische obstipatie. Bij vrouwen betreft het een grote groep bij wie de bekkenbodemspieren tijdens de bevalling onder forse druk hebben gestaan of bij wie er een (sub)totaalruptuur (volledig of gedeeltelijk scheuren) is geweest.
Bekkenfysiotherapeutische begeleiding kan hulp bieden bij ontlastingsverlies. Enerzijds door een goede analyse te maken van de mogelijke oorzaken van de klachten, anderzijds door mensen betere toiletgewoontes aan te leren of te leren de bekkenbodemspieren beter te gebruiken.
Mensen zijn vaak erg opgelucht na de eerste intake. Het is prettig als je eens openlijk en vertrouwelijk met iemand over deze klachten kunt spreken.
We doen ons uiterste best om de drempel om hulp te zoeken laag te maken. U kunt in principe zonder verwijzing van uw arts bij ons terecht, maar willen u desondanks adviseren om de klachten bij uw huisarts kenbaar te maken. Huisartsen weten wat bekkenfysiotherapie voor u zou kunnen betekenen. Hij of zij kan eventuele oorzaken van medische aard uitsluiten en dan gericht doorverwijzen.