Contactinformatie

Info

Myofeedback

Myofeedback is een vorm van biofeedback. Myofeedback is het meten en inzichtelijk maken van spieractiviteit . Ook bij de bekkenbodem kan myofeedback toegepast worden. De meting wordt anaal of vaginaal gedaan. Hiervoor wordt een zogenaamde probe, een apparaatje ter grootte van een tampon gebruikt.Deze probe is verbonden met een computerscherm. Door de spieractiviteit te meten en zichtbaar te maken op het scherm, krijgt u inzicht of de bekkenbodemspier de juiste activiteit heeft. U wordt zich bewust van het effect van bewegen, extra aanspannen of bijvoorbeeld de ademhaling.

Myofeedback helpt u om uw lichaamssignalen te herkennen en bewust te controleren. Vaak is al na één sessie een leereffect merkbaar. Het aantal sessies is afhankelijk van de klacht en kan variëren.De MAPLe is de nieuwste technologie binnen de bekkenfysiotherapie die gebruikt wordt voor myofeedback(training). In tegenstelling tot de reguliere probes heeft de MAPLe niet 2, maar 24 meetpunten. De bekkenbodemspieren kunnen hierdoor nauwkeuriger en rondom en op verschillende dieptes gemeten worden.

De metingen worden opgeslagen waardoor de resultaten gevolgd en vergeleken kunnen worden.

De MAPLe (Multiple Array Probe, Leiden) is ontwikkeld in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat de MAPLe nauwkeurig en effectief is.

Aanschaf van de probe brengt eenmalige kosten van 70,00 euro met zich mee.

Deze kosten worden door slechts een enkele zorgverzekeraar (deels) vergoed. Check hiervoor zelf uw verzekeringspolis.