Contactinformatie

Zwanger

Bekkenbodemproblemen

Ondanks dat lichte klachten van urineverlies tijdens de zwangerschap er tijdelijk ‘bij kunnen horen’ is het belangrijk je bewust te zijn van je bekkenbodemspieren en de manier waarop je plast of je plas juist probeert op te houden. Goede controle over je bekkenbodemspieren kan de kans op klachten na de bevalling of op latere leeftijd verkleinen.

Je kunt tijdens de zwangerschap of na de bevalling ook last hebben van een zwaar, drukkend gevoel in je onderbuik of bij je vagina. Het zware gevoel kan ontstaan door een sterke toename van de doorbloeding in het buik- en bekkengebied, maar ook het indalen van de baby kan tot extra druk in het bekken leiden. Een drukkend gevoel op het schaambeen of in het kruis kan ook optreden bij bekkenpijn.

In sommige gevallen ervaren vrouwen ook een zogenaamd “balgevoel” in de vagina of is er een zichtbare uitstulping. Dit kan een symptoom zijn van een verzakking van baarmoeder, blaas of darmen. Dit heeft dan te maken met een verzwakking van het ophangsysteem van de organen in de buikholte en de verslapping van de bekkenbodemspieren.

Een goede beheersing over je ademhaling in combinatie met goede regulatie van je buikdruk en beheersing van je bekkenbodemspieren is in bovenstaande gevallen erg belangrijk.