Plasklachten bij mannen kunnen op elke leeftijd optreden. De huisarts of uroloog kan u na beoordeling van de klachten doorverwijzen naar de bekkenfysiotherapeut.
De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij plassen en het ophouden van de aandrang. Niet goed kunnen ontspannen van de bekkenbodemspieren kan plasklachten veroorzaken die u kunt herkennen aan: niet goed kunnen starten met plassen, een slappe straal, aanhoudende aandrang, veelvuldig plassen, nadruppelen, persend plassen of een niet-leeggevoel na het plassen. De spieren houden als het ware de straal wat tegen en belemmeren de blaas bij het ledigen.
Ook de prostaat heeft invloed op de kracht van de plasstraal. Bij een lichte prostaatvergroting is het juist van belang dat u op een ontspannen manier leert plassen.
Zwakke bekkenbodemspieren komen bij jonge mannen nauwelijks voor. Dit kan vooral optreden na een operatie of bij veroudering. Indien de bekkenbodemspieren te zwak zijn is vooral het ophouden van aandrang moeilijk en kan er urineverlies optreden.
De bekkenfysiotherapeut analyseert de klachten en beoordeelt de bekkenbodemspieren op kracht, ontspanning en coördinatie. Daarnaast bekijken we het plaspatroon door middel van plaslijsten, meten we de kracht van de urinestraal en zien we of u leeg plast met behulp van echo. Na deze analyse wordt duidelijk wat de beste manier is om aan uw klachten te werken.