Contactinformatie

Info

Blaasontsteking

Blaasontstekingen komen veel voor. Over het algemeen vaker bij meisjes. Veel kinderen herstellen van een blaasontsteking door extra te drinken en rust te nemen. Soms is kortdurend antibiotica nodig.

Maar wat als de blaasontstekingen maar terug blijven komen en antibiotica niet meer lijkt te werken?

Bij steeds terugkerende blaasontstekingen zal de huisarts kinderen altijd eerst doorsturen naar de kinderarts. Het is de taak van de kinderarts om te kijken of er misschien iets aan de hand is met de nieren, de blaas of de urinebuis. Ook zal de kinderarts beoordelen of er sprake is van obstipatie / verstopping. Poepproblemen zijn soms de onderliggende oorzaak van een blaasontsteking. In dat geval krijgen kinderen vaak vezelzakjes voorgeschreven om het poepen te verbeteren.

Als de kinderarts de onderzoeken heeft afgerond kan er een advies volgen om naar een kinderbekkenfysiotherapeut te gaan. Door de jaren is er een nauwe samenwerking met ons als bekkenfysiotherapeuten ontstaan. Samen met de kinderartsen doen we ons best om de kans op een herhaling van blaasontstekingen te verminderen.

Kinderbekkenfysiotherapie bij blaasontstekingen

Dat er goed gedronken moet worden en dat het belangrijk is goed uit te plassen dat weten de meeste kinderen en ouders wel.
Maar wat is voldoende drinken? En hoe moet je dan goed leegplassen?

En hoe zit het nu precies met die poep? Hoe kan die nou voor problemen zorgen?

De kinderbekkenfysiotherapeut geeft uitleg over deze onderwerpen en probeert alle vragen die er zijn te beantwoorden. We geven tips, adviezen en oefeningen. Zo leer je onder andere wat de beste plashouding is en waar je op moet letten om goed leeg te plassen.

Net als de kinderarts beschikt de bekkenfysiotherapeut over een flowmeter en echo. Hierdoor kan goed beoordeeld worden of je vooruit gaat.

Garantie dat een blaasontsteking voor altijd weg blijft is er helaas niet, maar door rekening te houden met alle factoren die van invloed zijn kunnen we het risico op een nieuwe blaasontsteking wel aanzienlijk verminderen.
We gaan daar samen met jou en je ouders aan werken!