Contactinformatie

Info

Seksualiteit mannen

Bij klachten op seksueel gebied kan het zinvol zijn de hulp van een bekkenfysiotherapeut in te schakelen.

De bekkenbodemspieren spelen zowel bij mannen als vrouwen een belangrijke rol tijdens het vrijen.

Problemen op seksueel gebied

De meest voorkomende klachten bij mannen zijn erectieproblemen. Enerzijds kan het zijn dat mannen moeite hebben met het krijgen of in stand houden van een erectie. Anderzijds is een veel gehoorde klacht juist het te vroeg klaarkomen of het hebben van pijnklachten in het gebied rondom scrotum en penis.

Erectieproblemen hebben een relatie met leeftijd, gezondheidsproblemen zoals diabetes, stress of bijwerking van bepaalde medicatie.

Een deel van de oorzaak kan echter ook liggen bij een te gespannen bekkenbodem. Verhoogde spanning zorgt er voor dat de zwellichamen in de penis zich onvoldoende kunnen vullen. Voor het krijgen van een orgasme is juist spanning nodig, maar komt deze te snel dan kan dat als behoorlijk vervelend ervaren worden. Teveel spanning kan ook zorgen voor pijn.

Meer zinvolle en betrouwbare informatie over seksualiteit vind je op www.seksualiteit.nl

Werkwijze bij seksuele klachten

Voor veel mannen hebben klachten op seksueel gebied een behoorlijke impact en raakt het zelfvertrouwen aangetast. Dit kan er weer voor zorgen dat er bij voorbaat al spanning of negatieve gedachten ontstaan.

De behandeling bestaat uit het leren ontspannen of versterken van de bekkenbodemspieren. Hiervoor zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk zoals bekkenbodemoefeningen, rektechnieken of myofeedback. Daarnaast geven we voorlichting over seksualiteit en intimiteit.

Seksuoloog

Omdat bij seks meer komt kijken dan alleen de bekkenbodemfunctie, kan zo nodig bij complexere problemen de hulp ingeschakeld worden van onze collega Renske Althuisius, seksuoloog. Haar inbreng is vaak van belangrijke aanvullende waarde. In een open gesprek met haar kunnen vragen en problemen rondom seks besproken worden. Het is mogelijk en kan zinvol zijn dat ook de partner bij zo’n gesprek aanwezig is.

Seksualiteit na een prostaatoperatie

Na een prostaatoperatie, met name wanneer de gehele prostaat verwijderd wordt (prostatectomie), komen erectieproblemen veelvuldig voor. Bij deze groep kan het herstel maanden tot anderhalf jaar duren, omdat de bloedtoevoer en zenuwaansturing verstoord zijn (ook bij de zogenaamde zenuwsparende techniek). Tegen de tijd dat de zenuwtjes zich hersteld hebben, zijn de zwellichamen achteruit gegaan en is de erectie uiteindelijk van matige kwaliteit. In die tijd moet er niet worden afgewacht. Intimiteit, vrijen en klaarkomen is van groot belang. Oefeningen om de doorbloeding en zenuwen te stimuleren kunnen zinvol zijn.

Bekkenfysiotherapie Hoofddorp steunt Stichting Sick and Sex.

Deze stichting biedt met hun website op toegankelijke wijze informatie op het gebied van seksualiteit, intimiteit en relatie aan ieder die geconfronteerd wordt met ziekte. https://sickandsex.nl/