Contactinformatie

Info

Incontinentie-operatie

Stress-urine-incontinentie (SUI) is urineverlies dat heel duidelijk optreedt bij (buik)drukverhogende activiteiten, zoals springen en rennen.

Ook bij dagelijkse dingen als tillen, hoesten en niezen kan het urineverlies hinderlijk aanwezig zijn.

Bekkenbodemoefeningen kunnen resulteren in vermindering van SUI. Een (huis)arts zal dit dan ook doorgaans als eerste behandeloptie voorstellen.

Bekkenfysiotherapie rondom een incontinentie-operatie (plaatsen van een bandje, SIMS / TVT)

Toch is er een groep vrouwen die, ondanks intensief oefenen, onvoldoende sluitmechanisme van blaashals en plasbuis blijft houden. Een deel van deze vrouwen is mogelijk gebaat bij het plaatsen van een kunststof bandje onder de plasbuis. Dit is een relatief eenvoudige operatieve ingreep met goede resultaten.

De overweging tot opereren zal met name afhangen van de ervaren ernst van het urineverlies. Sommige vrouwen vinden acceptatie in verbandgebruik of kunnen activiteiten waarbij de incontinentie optreedt heel makkelijk vermijden. Andere dames worden fors belemmerd in hun doen en laten. De letterlijke hoeveelheid urineverlies hoeft niet altijd bepalend te zijn om wel of niet te opereren.

Voor de arts die de operatie gaat uitvoeren spelen nog wel een aantal andere factoren een rol. Onder andere:

• Is er (nog) een kinderwens?
• Is er sprake van overgewicht?
• Heeft er al eerder een (incontinentie)operatie plaats gevonden?

Maar ook:

• Is het plasgedrag normaal of afwijkend?
• Plast iemand goed leeg?
• Is er sprake van een adequaat functionerende bekkenbodem?
• Is het urineverlies een zuivere SUI of is het een gemengde vorm met bijvoorbeeld gedeeltelijk een aandrangsincontinentie?

Zowel in de fase voor de ingreep als erna kan de bekkenfysiotherapeut ingeschakeld worden om begeleiding te bieden aan de vrouwen. Ook voor vrouwen die in het verleden al oefeningen gedaan hebben, kan het geen kwaad de oefeningen weer even op te frissen.

Er zijn verschillende bandjes, die via verschillende operatietechnieken worden geplaatst. De meest voorkomende zijn de "Single Incision Midurethrale Sling"(SIMS) of de "Tensie Vrije vaginale Tape"(TVT). Meer informatie over de ingreep kunt u onder andere vinden in de informatiefolder van het Spaarne Gasthuis: https://spaarnegasthuis.nl/app/uploads/2019/10/dsg-998-Incontinentie-operatie-SIMS-en-TVT-operatie.pdf