Contactinformatie

Info

Problemen bij het vrijen

Bij bepaalde seksuele klachten kan het zinvol zijn de hulp van een bekkenfysiotherapeut in te schakelen. De bekkenbodemspieren spelen zowel bij mannen als vrouwen een belangrijke rol tijdens het vrijen.

Problemen of beperkingen bij vrijen kunnen reeds langdurig aanwezig zijn, er in sluipen of spontaan optreden, bijvoorbeeld na een bevalling of rondom de overgang. De meest voorkomende klacht bij vrouwen is pijn tijdens vrijen, ook wel dyspareunie genoemd. Veelal ligt een deel van de oorzaak bij een te gespannen bekkenbodem, soms gepaard gaande met een verandering van de huid van de vagina. Soms ervaren vrouwen bijna letterlijk dat de vagina “op slot” zit. De pijn vermindert het plezier in seks en de gedachte aan pijn kan bij voorbaat al voor een gespannen bekkenbodem zorgen. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel van pijn en spanning.

Verminderd gevoel bij het vrijen kan echter ook voorkomen. Dan is het goed om te beoordelen of de bekkenbodem mogelijk verzwakt is en juist getraind zou moeten worden.

Meer zinvolle en betrouwbare informatie over seksualiteit vind je op www.seksualiteit.nl