Verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de ontlasting te hard. Dit kan te maken hebben met te weinig drinken of het eten van onvoldoende vezels. Door het bijhouden van een poepdagboek kunnen we met u bekijken of het aantal keer dat u per week naar het toilet gaat voldoende is en of uw ontlasting de juiste stevigheid heeft . Het poepdagboek is leidraad voor het geven van adviezen over vocht, vezels of toevoeging van laxeermiddelen.
Een ander belangrijk aspect is het voelen van aandrangsignalen. Dit kan verstoord zijn waardoor iemand te laat naar het toilet gaat. Vaker blijken mensen signalen wel te kunnen herkennen, maar reageren hier niet op en stellen uit. Dit kan komen door drukte, maar bijvoorbeeld ook op basis van (angst voor) pijn.
De bekkenbodemspieren moeten tijdens het toiletbezoek goed kunnen ontspannen. Doen ze dit niet dan zal het legen moeite kosten, niet goed in één keer lukken of pijn doen. De houding op de wc speelt een belangrijke rol. De bekkenfysiotherapeut zal met u doornemen wat de juiste toilethouding is en u leren hoe u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen.
Onderzoek van de bekkenbodemspanning kan gedaan worden middels een inwendig bekkenbodemonderzoek, eventueel aangevuld met Myofeedback.
Bekkenfysiotherapie Hoofddorp steunt de Maag Lever Darm Stichting.
Klik hier voor meer informatie over de stichting.