Contactinformatie

Info

Bekkenfysiotherapie rondom een verzakkingsoperatie

Heeft u last van een drukkend gevoel in het kruis, ter hoogte van de ingang van de vagina? Voelt het alsof er een bal zit of heeft u een uitstulping bij de vagina gevoeld of gezien? Dergelijke klachten kunnen het gevolg zijn van een verzakking, ook wel prolaps genoemd. Er zijn verschillende vormen van verzakkingen. De mate van ernst (gradatie) en klachten kan variëren.

Behandeling van de klachten bestaat vaak in de eerste plaats uit bekkenbodemoefeningen en leefstijladviezen. Ook pessariumtherapie (plaatsen van een ring) kan effectief zijn. Echter bij onvoldoende resultaat hiervan of bij een ernstige vorm van prolaps kan overwogen worden tot operatie over te gaan.

De overweging tot opereren zal met name afhangen van de ervaren ernst, de soort verzakking en de gradatie. Sommige vrouwen vinden acceptatie in de klachten die de verzakking met zich meebrengt of kunnen activiteiten waarbij klachten optreden heel makkelijk vermijden. Andere dames worden fors belemmerd in hun doen en laten. Beperkingen kunnen aanwezig zijn door het verzakkingsgevoel zelf, maar ook door secundaire klachten zoals urineverlies of blaasontstekingen.

Er zijn verschillende operatietechnieken voor de verschillende soorten prolaps. Meer informatie over de ingreep kunt u onder andere vinden in de informatiefolder van het Spaarne Gasthuis: Verzakkings- operaties (spaarnegasthuis.nl)

Zowel in de fase voor de ingreep als erna kan de bekkenfysiotherapeut ingeschakeld worden om begeleiding te bieden. Ook voor vrouwen die in het verleden al oefeningen gedaan hebben, kan het geen kwaad de oefeningen en de leefstijl- en toiletadviezen weer even op te frissen. Als bekkenfysiotherapeuten beoordelen we de steunkracht van uw bekkenbodem middels een inwendig bekkenbodemonderzoek. Bij onvoldoende steunkracht worden oefeningen aangeleerd. Daarnaast geven we tips en adviezen om de drukbelastingen op uw bodem te beperken. Ook na de operatie is een juiste balans in draagkracht en draaglast van uw bekkenbodem van belang.