Contactinformatie

Info

Overactieve blaas

Bij klachten van een overactieve blaas bieden wij de behandelmethode PTNS aan.

PTNS staat voor ‘percutaneous tibial nerve stimulation’ en is een vorm van neuromodulatie waarbij gebruik gemaakt wordt van een acupunctuurnaald. Deze naald wordt aan de binnenzijde van de enkel geplaatst. Op deze plek loopt een zenuw die via het ruggenmerg de blaas kan beïnvloeden. Door een elektrische prikkel te geven aan deze zenuw wordt de blaas als het ware “ge-reset” en vermindert het (te) sterke signaal voor drang om te gaan plassen.

Deze behandeling kan ingezet worden bij klachten van een overactieve blaas, welke onvoldoende reageren op de standaard therapie en/of medicijnen. Wij zetten PTNS nooit in als een op zich staande interventie, maar enkel aansluitend als aanvulling op onder andere toiletadviezen, blaastraining en ontspanningsoefeningen.

In onze praktijk spreken we altijd eerst een proefperiode van zes weken af. U komt dan wekelijks langs. De behandeling beslaat per keer 30 minuten. Na deze proefperiode kan bij voldoende effect besloten worden nog eens zes weken te vervolgen. Daarna wordt afbouw besproken, met daarnaast de mogelijkheid met behulp van een speciaal apparaatje over te gaan tot thuistherapie (https://schwa-medico.com/nl/elektrostimulatie/incontinentie/ptns/).

De behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering voor fysiotherapie.